Saeed Khawaja
Saeed Khawaja
Saeed Khawaja

Saeed Khawaja

eigenaar van Saeed’s Curry House sinds 1997

7  januari 2021

Als de lockdown voorbij is, moet het eerst nog normaal worden, we moeten deze tijd nog vergeten wat best even kan gaan duren. In tijden als deze neem je toch eerder een stap terug en kijk je naar de dingen die anders of beter kunnen zoals gezonder gaan leven!

Sinds 1997 run ik deze winkel in de Javastraat, bijna 25 jaar geleden alweer. Drie jaar geleden hebben we ervoor gekozen om de naam SK Toko de veranderen in Saeed’s Curry House, omdat ik samosa’s en andere gerechten uit de Pakistaanse keuken ben gaan verkopen. Ik wilde graag Pakistaanse streetfood aanbieden aan onze klanten. Mensen komen graag naar ons toe voor onze samosa’s, waar we ondertussen bekend om staan. 

Vorig jaar, 13 maart, op de dag van de lockdown werd ook mijn zoontje geboren, dus het was voor mij dubbele paniek! Ik ging vanuit ziekenhuis direct naar de winkel en het was meteen een gekkenhuis. Mensen gingen allerlei levensmiddelen inslaan zoals rijst, meel en linzen. Voor even ging de omzet wel omhoog, maar het probleem was dat mensen al het andere lieten liggen waardoor veel producten over datum raakten. Gelukkig slaan mensen nu helemaal niet meer in.

Toen we te horen kregen over de corona maatregelen zijn we direct gestopt met de verkoop van etenswaren. De meeste mensen houden rekening met elkaar in de winkel en houden netjes afstand. Sommige mensen gedragen zich wat angstig in de winkel, die spanning die ik zie, kan voortkomen uit de situatie waarin zij zitten en misschien zelf tot de kwetsbare doelgroep behoren. Ik probeer dan begrip te tonen en denk dan heel snel aan mijn ouders. Ik zie mijn ouders ook geregeld en ik moet er niet aan denken dat ik hen zou kunnen besmetten.

We hebben veel verschillende artikelen in de winkel. Hier hebben in de loop van de jaren veel moeite voor gedaan om deze te kunnen importeren.  Zeker sinds we Saeed’s Curry House zijn gaan heten hebben we er meer Nederlandse klanten, en ook jonge klanten bijgekregen. Onder deze klanten zien we dat zij graag onze luxe artikelen kopen, nieuwe producten uitproberen die voor hen nog onbekend zijn, zoals gezondheidsproducten uit Pakistan. Het nieuwe publiek dat erbij is gekomen, dat was nodig.

De Javastraat is een hele leuke straat, ik heb altijd toffe buren gehad en ondernemers ontmoet, keihard werkende mensen in de Javastraat, altijd gehad en nog steeds. Wat ik wel erg mis, is de foodstreet. Zulke leuke projecten moeten er eigenlijk weer komen in de straat. Je kunt het als ondernemer wel gezellig maken in je winkel, maar de straat en de buurt moeten gezelliger, ook voor onze kinderen. 

Ik ben hier op jonge leeftijd begonnen en de tijd is voorbij gevlogen! Wat ik graag zou willen meegeven aan jonge ondernemers; de tijd gaat sneller voorbij dan je denkt, en een winkel vraagt heel veel van je, de uurtjes tikken door en de vermoeidheid gaat komen. Je moet wel heel veel rust nemen, en tijd maken voor jezelf, dat mis ik soms wel maar is zó belangrijk! 

Normaal gesproken sta ik elke dag in de winkel, en als ik er een keer niet ben dan vragen mensen naar mij, gewoon om even langs te komen en een praatje te maken. Als ik ze dan de volgende keer niet zie, dan krijg ik “hey je was er niet” te horen. Dan denk van “oke, ik word wel gemist door de klanten!”, wat fijn is om te merken.

Als ik voor mezelf spreek, dan zou ik graag mijn gewicht op peil willen brengen, gezonder gaan leven, voor mijn zoontje en voor mijn hele gezin. Gezond blijven is zo belangrijk en we zijn er nog meer achter gekomen hoe belangrijk dit is!